Zeeland bestaat maar liefst voor 40% uit water en die combinatie van water en land creëert de mooiste natuurgebieden. Beleef de verschillende watersporten op het Veerse Meer of het Grevelingenmeer of ga zeilen op de Oosterschelde. Van zeepaardjes en de gehoornde slijmvis tot scheepswrakken en waterplanten; tijdens het duiken ontdekt u de fascinerende onderwaterwereld. Of spot de verschillende planten, vogels en andere dieren in Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland! 

Het Grevelingenmeer
Op de grens van Zeeland en Zuid-Holland vindt u de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van Europa. Het water is helderblauw en heel geliefd bij sportduikers. Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 sloot de verbinding met de Noordzee. Zandplaten die vroeger onder water stonden blijven nu droog, zo ontstond er een nieuwe natuur met pioniersplanten. Daarnaast is het Grevelingenmeer ook een onmisbare plek voor lepelaars, woelmuizen, zilverreigers en flamingo's.

Leuk weetje
In de zomer verblijven de flamingo’s in het Zwillbrocker Venn, een meer net over de grens in Duitsland, waar ze eieren leggen en broeden. Het meer bestaat uit zoet water, en hierdoor bevriest het in de winter. Daarom trekken de kleurrijke vogels vanaf oktober naar het zoute Grevelingenmeer.

Nationaal Park Oosterschelde
De Oosterschelde was vroeger niet eens zo'n grote rivier. Door verzanding, inpoldering van de grond en de aanleg van dijken heeft het gebied rondom de Oosterschelde zich enorm uitgebreid. Zo zorgde de aanleg van de Deltawerken in 1986 er bijvoorbeeld voor dat de Oosterschelde riviermonding veranderde in een ondiepe zeearm. Door het getij komt maar liefst een derde van deze zeearm droog te liggen tijdens eb.

De unieke combinatie van zoet én zout water en het continu veranderende landschap vormen een warm welkom voor de duizenden vogels, waterdieren en planten. Het Nationaal Park Oosterschelde is een onderdeel van de Natura 2000 gebieden, een netwerk van belangrijke (beschermde) natuurgebieden in heel Europa.  

Betere bereikbaarheid en nieuwe natuurgebieden
De Deltawerken doen meer dan beschermen tegen de zee. Door de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden met elkaar en met het vasteland te verbinden dragen ze ook bij aan een betere bereikbaarheid. Verder hebben de Deltawerken gezorgd voor nieuwe natuur- en recreatiegebieden. Zo ontstond het Veerse Meer door de bouw van de Zandkreekdam en de Veerse Gatdam.

Midden in het dammencomplex van de Oosterscheldekering ligt voormalig werkeiland Neeltje Jans. Op deze plek werden onderdelen van de kering gebouwd. Nu is het een natuurgebied met uitgestrekte stranden, een prachtig uitzicht op de Oosterscheldekering en een duingebied waar veel vogels broeden. Deltapark Neeltje Jans ligt op de rand van het eiland. In dit attractiepark draait alles om water en de Deltawerken.

Als u meer wilt leren over de Deltawerken, breng dan ook zeker een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Hier komt u alles te weten over de rampnacht, de Deltawerken en hoe we tegenwoordig met de stijgende zeespiegel omgaan.